
PUBLIC LAW BOARD NO. 6531 

PARTIES TO DISPUTE: 

UNITED TRANSPORTATION UNION 
(EASTERN DISTRICT) 

vs 

UNION PACIFIC RAILROAD CO. 

Case No.6 
Award No. 6 

OUESTION AT ISSUE: In accordance with the provisions of the Modified 
Crew Consist Agreement dated December 19, 1991, is a necessary double-over, 
while picking up or setting out between terminals, considered a single work event 
in conductor-only operations? 

FINDINGS: This Board, upon the whole record and all of the evidence, finds that 
the Employees and Carrier involved in this dispute are respectively Employees and 
Carrier within the meaning of the Railway Labor Act as amended and that the 
Board has jurisdiction over the dispute involved herein. 

OPINION OF THE BOARD: The question before the Board involves the 
application and interpretation of the parties' December 19, 1991 Crew Consist 
Modification Agreement. This Agreement was an adaptation of nationally 
negotiated language on the subject of conductor-only crews. 

One of the negotiated restrictions on the Carrier's ability to utilize 
conductor-only crews was that the train would be limited to "No more than three 
work events." See Article I, Section 3(b). Section 3(b) went further in defining 
work events in three subsections as follows: 

(i) A work event is considered to be a straight pick -up or set-out. 

(ii) Picking up, setting out, or exchanging one or more locomotives and setting 
out a bad order car shall not be considered an event. 

(iii) Work performed in the initial and/or final terminals will be governed by 
applicable rules. 



Case No.6 
Award No.6 
Page 2 

The question before the Board involves Subsection (1) of Section 3(b) Article I in 
that the parties differ as to what constitutes a "straight pick-up" or "set-out." 
There is no dispute that apart from the Agreement language in the dispute 
presently before the Board the phrase "straight pick up or set out" has been 
consistently applied on this property and throughout the railroad industry to allow 
any necessary double-overs when a track was of insufficient length to hold the 
cars being picked up or set out. More specifically, such a move would count only 
as one work event. 

The issue here is whether these parties negotiated an exception to this 
industry-wide interpretation. The organization contends the parties did negotiate a 
further restriction in Notes I and 2 which immediately follow Section 3(b )(i)(ii) 
and (iii) in Article 1. It reads as follows: 

NOTE 1: Each type of move, pick up or set out will be considered as separate 
work events for the purpose of application of this Agreement. Thus a pick up and 
set out at an intermediate point will count as two work events. Hanging onto cars 
already in the train in order to make a pick up or set out is permissible under this 
agreement. 

Pick up or set out as referred to above means straight pick up of a car or cars 
coupled together and first out that go together in one place in the train; set out 
means straight set out of a car or cars coupled together in the train that are set out 
in one movement. This note applies only to Conductor/foreman operations and 
does not restrict crews with brakemenlhelpers. 

NOTE 2: Crews transported or deadheaded from their initial telminal to a point 
en route to pick up a train shall not be considered as having performed a work 
event, ifthe train is received with locomotives attached and no picking up or 
setting out is required other than doubling the train, if the track where the train 
was yarded was not of sufficient length to hold the entire train, and the coupling 
of a train, if it had been neceSSalY in cut road crossings. 

Crews who set out a train en route and are deadheaded or transported to the final 
terminal shall not be considered as having performed a work event en route if the 
locomotives remain attached to the train and no other work is perfOlmed other 
than doubling the train over to another track if the track on which the train is 
yarded is not of sufficient length to hold the entire train and the cutting of 
crossings if necessary. 
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The intent of this language is not to expand upon the work that a crew can perfonn en 
route. 

They argue that the language contained in Article I, Note 1 places additional 
restrictions on work events that are not contained in any other crew consist 
agreement in effect on Union Pacific. When the restrictive language contained 
within Note 1 is applied to the phrase "straight pick up or set out" in Article 
I(b )(ii), the Union contends it is clear that it was the intent of the parties to define 
a single work event as a set out of cars coupled together in the train that are set out 
in one movement. It is also evident that when a double-over is made (necessary or 
not), the cars do not remain coupled together, and the double-over requires 
additional movements. Regarding "Note 2," it is the position of the Organization 
that it is clearly evident that had the parties intended to accept the standard 
industry interpretation of the phrase "straight set out or pick up," it would not have 
been necessary for the parties to place Note 1 or Note 2 into the agreement. 

It is the Carrier's position a straight pick up or set out in road service also 
includes a necessary double-over and is counted only as one (l) event. They do 
not believe, based on the written statement of the Carrier's chief negotiator, that 
Notes 1 or 2 were intended to create an exception wide custom and practice. 
Indeed, they draw attention to the fact that this is the universal interpretation of the 
applicable language on the other component parts of the UP property (which have 
similar language). Moreover, they note this exact dispute has already been 
resolved on this property involving the former UTU Missouri Pacific Upper Lines 
(MPUL) Modified Crew Consist Agreement dated December 16, 1991, in Award 
No.1 of Public Law Board No. 5270 (UTU v UP). 

After considering the argument of the parties, the Board must agree with the 
Carrier. While the language of Notes 1 and 2 are suspectable to the interpretation 
advanced by the Union, it is not clear enough (in the Board's opinion) to tum 
accepted practice on this property and the industry as a whole on its head. 
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AWARD 

The question is answered in the affilmative as set forth in the opinion. 

Gil Vernon, Neutral Member 

®:~= 
Frank Tamisiea 

Union Member Company Member 

Dated this I""-day of November, 2004. 


