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ISSUE No. 12 

Does a runaround occur when deadheading and service are combined out of the away-

from-home terminal and there are rested and available engineers at such terminal? 

Pertinent Agreement Provision 

Article VI - Deadheading 

"Existing rules covering deadheading are revised as follows: 

Section 1 - Payment When Deadheading and Service Are Combined. 

A(a) Deadheading and service may be combined in any mamler that traffic 
conditions require, and when so combined, employees shall be paid actual miles or hours 
on a continuous time basis, with not less than a minimum day, for the combined service 
and deadheading. However, when deadheading fi'om the away-from-home terminal to the 
home terminal is combined with service trip from such home terminal to such away­
from-home terminal and the distance between the two terminals exceeds the applicable 
mileage for a basic day, the rate paid for the basic day mileage portion of the service trip 
and deadhead shall be at the full basic daily rate.@ 

DISCUSSION 

Prior to the May 19, 1986 Arbitrated Agreement, engineers who deadheaded from 

Their home terminal to their away-from-home terminal were released (to avoid runaround 

claims). This dispute concerns whether or not the Carriers may combine service with 

deadheading to engineers working in pool or unassigned service operating under a first-in 

and first-out basis for their runs. More specifically, does a runaround occur when an 

engineer is directed to deadhead from his home terminal to his away-fi'om-home terminal 

and then illilllediately performs a working trip back to his home terminal in combined 



service on a continuous mileage or time basis even if another engineer is rested and 

available at the away-from-home terminal? To promote efficient operations, the CalTiers 

are most likely to combine deadheading with service on runs involving mileage totalling 

less than 106 miles (the current basic day). 

The Organization relies on agreed upon Question and Answer No.1 under Atticle 

VI, Section 2 which reads: 

AQ-l: Can a runaround occur when a crew working into the away-from-home 
terminal is relieved and deadhead home separate from service? 

A-I: Local runaround tules continue to apply.@ 
(Emphasis added.) 

The above Question assumes that the Carrier has elected to separate deadheading from 

the service component of the engineet=s trip and thus, the Answer is inapplicable to Issue 

No. 12. 

Next, the Organization argues that since Arbitration Award No. 458 did not 

address tunarounds or engineers= order of turn, the local rules survived. 

An examination of the historical evolution of the rule discloses that the first 

sentence of Article VI, Section lea) was lifted from Paragraph (a) of Atticle G-c-l in the 

BLE Agreement with the Consolidated Rail Corporation. The Comail Rule also provides 

that when deadheading is combined with service, away-from-home terminal crews may, 

be deadheaded without regard to the standing of other crews on the board. (See 

Paragraph (b) of Article G-c-l.) Put differently, the combination of deadheading with 

service does not result in running around a rested and available engineer on the Extra List 

or in a pool. Moreover, the genesis of the Comail Rule was an almost identical provision 



on the former Pennsylvania Railroad. The rule, which dates back to 1928, was 
interpreted to allow deadheading in and out of an away-fi'om-home terminal regardless of 

whether or not engineers at the away-from-home terminal were rested and available for 

service. [See the Interpretation Issued by the Pennsylvania Railroad System Joint 

Reviewing Committee Engine and Train Service Employees.] This interpretation was 

followed on the former Pennsylvania and then carried forward on the successor line, 

COll1'ail. Absent a distinguishing interpretation (such as in Issue No. 10), this Committee 

must affirm the well entrenched past practice emanating fi'om the railroad where the mle 

originated. Indeed, in agreed upon Question and Answer No. I under Atlicle VI, Section 

I, the parties contemplated that the new deadheading rule would be applied in a blanket 

fashion. Even though the Question and Answer addressed the problem of notice, the 

parties implicitly anticipated that crews could be deadheaded in and out of away-fi'om-

home terminals subject only to the notice requirement despite the existence of mnaround 

and first-in, first-out mles on the various railroad properties. In view of the broad 

language in the introductory clause to Atlicle VI, Section 1 (a) of the Al'bitrated National 

Agreement unless deadheading is separated fi'om service. 

Answer to Issue No. 12: No. 
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